Kleding, de 5 outdoor tips
Het is echt niet nodig om het buiten koud te hebben. Volg deze 5 eenvoudige kleding tips en geniet van de natuur onder alle omstandigheden!
1. Kleed je in lagen!!
De theorie achter het lagen systeem is het idee dat je je kleedt met meerdere opbouwende lagen voor jouw buiten avontuur. Voeg een kleding laag toe als je het koud hebt, doe een kledinglaag uit als je het te warm hebt. Hoe verleidelijk het ook is om een dikke vette gewatteerde jas aan te trekken, dit is niet de juiste oplossing om je warm te houden in de koude buitenlucht. Wat gebeurt er namelijk als je bij lichamelijke inspanning begint te zweten en jij slechts één laagje aan hebt? Je wordt kletsnat omdat je deze ene laag niet even uit kan trekken om af te koelen.
Omdat je onder jouw dikke vette jas dan nat bent geworden van het zweet, koel je heel snel af als je stil gaat staan. De natte onderkleding trekt de warmte snel uit het lichaam waardoor ook de isolatie eigenschappen van de dikke gewatteerde jas niets meer doen. Het lichaam moet namelijk zelf de warmte genereren en deze in de isolatie van de jas afgeven. Isolatie werkt helaas naar twee kanten. Het houdt op zo’n moment ook de kou vast.
Er zijn dus twee hoofdredenen om in laagjes te kleden: Veelzijdigheid en extra warmte
Veelzijdigheid:
Met meerdere lagen kun je een laag uit doen of juist een laag aanbrengen om je kerntemperatuur te reguleren zodat je niet gaat zweten. Vooral in koudere omstandigheden bij zware inspanningen is het onverstandig om te veel te zweten. Dit moet je tot een minimum zien te beperken omdat je anders na de inspanning zit te bibberen van de kou. De eenvoudigste manier om dit te doen is om een laag uit te trekken als je meer inspanning gaat leveren en deze weer snel aan te trekken als je stopt met de inspanning. Krijg je het bij de inspanning alsnog warm, neem dan nog een laag weg uit het systeem. Het is eigenlijk heel simpel maar o zo effectief.
Extra warmte:
Wist je dat, door meerdere lagen te dragen, je extra stilstaande lucht tussen elke laag opsluit?
Deze stilstaande lucht fungeert als een isolator. Als je dit principe begrijpt, is het logisch dat meerdere lagen een betere isolatie bieden dan één dikke laag. Het reguleren van deze warmte en hoeveelheid stilstaande lucht kan worden beïnvloed door dus een laag aan- of uit te trekken.
Wat zijn nou de verschillende lagen waar ik over na moet denken?
De onderkleding:
De onderkleding is de aller belangrijkste laag en die moet je dus zorgvuldig uitkiezen. De huid is namelijk je grootste orgaan, en hoe comfortabel jij je tussen de oren voelt is vaak direct af te leiden van het comfort van de huid. Met goede onderkleding behaal je dus direct resultaat in plezier en moraal. Als de onderkleding oncomfortabel zit of nat en koud wordt, merk je dit meteen en jouw comfortlevel word drastisch minder. De juiste onderkleding kan jou dus maken of breken in een outdoor situatie. Geloof me, met goede onderkleding wordt jouw avontuur een stuk leuker.
De onderkleding heeft grofweg twee hoofdfuncties:
1. Het verplaatsen van vocht van de huid
2. De regulatie van de kerntemperatuur
Vochtmanagement is een van de sleutels tot succes in de buitenlucht. Jouw onderkleding moet in staat zijn om het zweet zo efficiënt mogelijk van de huid te transporteren naar buiten toe. Hierdoor blijft de huid droog en jij dus comfortabel. Ook zal dit bijdragen aan een juiste temperatuur regulatie van het lichaam. Elke ophoping van vocht op de huid kan namelijk weer warmte onttrekken vanuit het lichaam.
Goede onderkleding is in mijn optiek gemaakt van merinowol, dit is een materiaal dat ik iedereen kan aanbevelen omdat het van 100% wol gemaakt wordt en dus een natuurlijk product is. Het merk ArmadilloMerino® is daar een zeer mooi voorbeeld van. Ook is er goede onderkleding van synthetische stoffen zoals polyester en de bekendste zijn hierin de Polartec Power Dry® of Patagonia Capilene®. Geen katoen mensen!!!
Er is een gezegde in het Engels: Cotton Kills… Dit gezegde komt van mensen die katoenen t-shirts dragen als outdoor onderkleding. Wanneer je zweet, absorbeert katoen dit vocht als een spons, en als dit vocht langzaam opdroogt, trekt het de warmte rap uit jouw lichaam. Dit is de reden dat je in een katoenen shirt altijd staat te klappertanden als het nat is geworden van de regen of van zweet. Zelfs op een redelijke warme lente avond zal dit niet lekker meer zitten. Herken je wat ik zeg? Ik denk het wel..
De midden laag:
De functie van de middenlaag is om isolatie te bieden. Dit is de laag die de warme stilstaande lucht vasthoudt tussen deze laag en de onderkleding. Ook houdt het de koude lucht van buitenaf tegen die anders bij de onderkleding en de huid kan komen. Een goede middelste laag is ademend en helpt ook om vocht weg te voeren uit het lichaam zodat vocht dat door de onderkleding is opgenomen, naar de buitenkant van de middenlaag word getransporteerd.
Micro-fleeces, merino wollen longsleeves, softshell jassen en dunne geïsoleerde jassen zijn populaire middenlagen. Een dunne fleece of merinowollen shirt kan tijdens de wat mildere omstandigheden ook volstaan. Dikkere fleece of softshell jassen zouden geschikt zijn voor kouder weer en als het weer echt slecht is, dan is een warmere geïsoleerde jas misschien een betere optie. In sommige gevallen, als het weer het toelaat, zijn een basis laag en middenlaag alles wat je nodig hebt.
De buitenste laag:
De buitenste laag biedt bescherming tegen wind en eventueel regen. De buitenste laag moet het liefst wind dicht en ademend zijn om het vocht uit de onderkleding en middenlaag naar buiten te transporteren. Het moet ook duurzaam en slijtvast zijn. Het dragen van een rugzak is namelijk een stevige aanslag op de materialen van de buitenste laag! Als buitenste laag kan je kiezen voor een softshell of een hardshell jas. Hardshells, zoals de Pinewood Telluz jas, zijn duurzamer, beter waterdicht maar hebben een minder goed vocht regulerend vermogen. Softshell jassen zijn beter in vochtregulatie maar zijn niet zo waterdicht of zo warm als een hardshell.
Wil je een sterke, wind dichte buitenlaag welke door ons zelf ontwikkeld is in samenwerking met het outdoor kledingmerk Pinewood® ? Kijk dan eens naar de stoere Pinewood® Tikaani Anorak
Conclusie:
In lagen kleden is één van de belangrijkste basis begrippen die het outdoor leven een stuk leuker maken. Met laagjes kan je de lichaamstemperatuur reguleren door simpelweg iets aan of juist uit te trekken op het juiste moment. Niemand vindt het leuk om kou te lijden dus denk na voordat je op pad gaat!
2. Draag als buitenste laag dus iets van sterk materiaal
Door ruig terrein verplaatsen is hard werken. Dat weten we allemaal, dus zorg ervoor dat je buitenlaag slijtvast is.
Er zijn speciaal ontworpen broeken voor outdoor/bushcraft en er zijn slijtvaste jassen die zijn ontworpen om juist door dit ruige terrein heen te breken. Kijk eens naar het merk Pinewood Outdoor, dit Zweedse merk heeft precies wat je nodig hebt. Ze maken op een eerlijke en ecologische manier hele mooie en functionele outdoor kleding. Het mooie is dat ze de kleding leveren met een super nette prijs/kwaliteit verhouding. Ze maken speciale kleding voor jacht, visserij, outdoor, hiking en hondensport. Persoonlijk ben ik groot fan van Pinewood. Ze hebben voor alle omstandigheden een passende oplossing. Heb je hulp nodig in de kleding jungle? Ik ben ambassadeur en dealer van Pinewood dus schroom niet om mij even te mailen. Ik help je graag op weg!
3. In welke condities ga je op pad?
– Wat is het seizoen?
Zomerlagen zijn vaak eenvoudige shirts om je te beschermen tegen de zon en een winddichte laag zoals bijvoorbeeld de Tikaani Anorak als het winderig is. De winddichte laag zal meteen ook dienst doen als bescherming tegen insecten. Winterlagen zijn afhankelijk van de omstandigheden, maar je zal in deze gevallen alle drie de voorgenoemde lagen moeten toepassen.
– Wat zijn de weersvoorspellingen?
Met een beetje planning kom je een heel eind. Controleer de weersvoorspelling voordat je naar buiten gaat en zorg ervoor dat je extra kleding bij je hebt voor als het weer slechter wordt.
– Ga je de bergen in waar het weer heel snel kan veranderen?
Als dat zo is, denk dan eens aan het dragen van een extra laag voor het geval de weersvoorspellingen in de bergen ineens slecht zijn. Het weer in de bergen staat bekend om zijn veranderlijke temperament. Een perfecte zonnige dag in de vroege morgen kan vaak veranderen in een koude en stormachtige middag of avond. Wees hier op voorbereid!
Ook als je in de bergen bent, zijn er in de middag regelmatig onweersbuien. Als dat zo is, wil je voor die tijd van de bergtop af zijn en jezelf voorbereiden op verassingen. Ook de temperatuur kan in enkele minuten rap dalen en dit gecombineerd met de harde wind kan zorgen dat je snel onderkoelingsverschijnselen ontwikkelt.
– Is het nat en waait het?
Als het nat is, zorg dan voor een waterdichte buitenlaag. Als het waait, zorg dan dat je buitenlaag winddicht is. Als het zowel waait als nat is, wees dan voorbereid door een goede waterdichte jas aan te trekken. Je kunt ook extra lagen overwegen als de natte en koude wind je snel afkoelt.
4. Hoe lang ga je op pad?
Ga je een dagje wandelen of ga je voor een “off the grid” meerdaags avontuur? Denk goed na over deze vraag voordat je de tas gepakt hebt. hoe langer je gaat, hoe waarschijnlijker het wordt dat je veranderingen in het weer gaat meemaken. plan dan ook voor deze variabele omstandigheden!
Stop een extra isolatie laag in jouw rugtas voor het geval dat…
5. Denk aan je hoofd en ledematen!
Niets is ellendiger dan een koud hoofd, koude handen en tenen. Als je het hoofd koud hebt, verlies je erg veel warmte en daardoor energie. Jouw lichaam probeert namelijk je hersenen warm te houden!
Neem goede handschoenen mee, ook hierin kan je met laagjes werken. Draag hierbij dikke wollen sokken en neem een muts mee.
Een kleine wollen muts weegt praktisch niets en is een geweldige toevoeging om warm te blijven als de omstandigheden slechter worden. Ook in de slaapzak is een muts erg slim om te dragen bij kouder weer. Wollen sokken helpen om het vocht van je voeten af te geven naar de volgende laag en tegelijkertijd je voeten warm te houden als het weer verandert. Een groot voordeel van wollen sokken, ze stinken niet! Lichtgewicht handschoenen van wol zorgen voor bescherming tegen de kou. Als het echt koud en nat is, dan heb je waterdichte en misschien zelfs isolerende handschoenen nodig.
Denk ook bij handschoenen in lagen en je zult veel comfortabeler zijn.
Conclusie:
Denk altijd goed na over jouw komende avontuur voordat je daadwerkelijk begint! Door deze vijf kledingtips toe te passen op jouw persoonlijke outdoor avontuur, weet je zeker dat je een veilige en vooral plezierige tijd in de buitenlucht zult hebben.
Ga je met meerdere personen op pad? Zorg er dan voor dat iedereen op de hoogte is van deze vijf heilige outdoor adviezen.
Wil je dat ik jou adviseer over de juiste lagen en wil je deze via de shop aanschafen? Er staat een selectie online en je kan altijd contact opnemen voor specifieke Pinewood materialen.