De Slaapzak

 

Hoe kies je als beginner nou de juiste slaapzak voor jouw avonturen? Dit is altijd een lastig onderwerp met vele verschillende meningen. toch ga ik proberen om jou duidelijk te maken wat de verschillen zijn zodat je zelf een wel overwogen en goede keuze kan maken die passend is bij jouw situatie. dit onderwerp splitsen we wel even op.

Laten we beginnen met de volgende vraag: wat doet een slaapzak?

Een goede slaapzak moet voldoende isoleren, oftewel warmte vasthouden… De meeste (beginnende) kampeerders denken dat een slaapzak gemaakt is om je te verwarmen. Niets is minder waar! Een slaapzak gaat jou niet verwarmen als je koud en hongerig de rits dicht doet voor de nacht. Je zal koud blijven en de hele nacht ellendig wakker liggen. Een slaapzak is een hulpstuk om jou warm te houden! De grootste winst kan je behalen door zelf goed warm te zijn voordat je in de slaapzak kruipt. Dit kan je doen door goed (warm) te eten en drinken. Neem bijvoorbeeld nog even de tijd om een kop thee of chocomelk op te slobberen voordat je in jouw snurkzak kruipt. Mocht je na het warme eten en drinken nog te koud zijn, druk je dan eens 10 tot 20 keer op of  doe een flink aantal squads en probeer het nog eens. Dit is geen grapje, Je moet het bloed even flink laten stromen… De isolatie van de slaapzak doet hierna de rest tot op zekere hoogte. In hoeverre een slaapzak jouW warmte vast kan houden is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Deze splits ik in de volgende onderwerpen: Slaapzak modellen, Soorten vulling, klimaat en gebruik.

De keus wordt vooral bepaald door de seizoenen en het klimaat waarin je  gaat kamperen.

Slaapzak modellen:

Er zijn globaal twee soorten slaapzakken, dit zijn het dekenmodel en het mummiemodel. En welke de beste keus is, wordt voornamelijk bepaald door de omstandigheden waaronder je kampeert.

Dekenmodel:

Het dekenmodel is vaak breed, rechthoekig en open aan de bovenkant. Naar mijn idee gebruik je deze alleen op de camping, strak naast het badhuis met warm water in een luxe familie tent met een 20 cm dik airbed matras in hartje zomer..  Is dit geschikt voor jou als lezer van dit boekje?

Nee, niet echt…  Een deken model slaapzak is voor ons als outdoor mensen, backpackers en avonturiers niet echt geschikt. Vaak zijn ze groot en zwaar. Ook kan jouw lichaamswarmte onder wat frissere omstandigheden erg makkelijk uit de slaapzak ontsnappen door de grote opening aan het hoofdeinde. Hierdoor zal je sneller afkoelen en dus minder goed slapen..

Mummiemodel:

Een mummieslaapzak is aan de onderkant smaller dan aan de bovenkant. Daarom zijn ze ook geschikter voor koudere omstandigheden. Deze modellen zijn voorzien van een capuchon die je met extra sluitingen goed dicht kan trekken. Door deze capuchon en de taps toelopende vorm heeft een mummie een beperkte bewegingsruimte. Een groot voordeel daarvan is wel dat jouw lichaamswarmte langer en gemakkelijker wordt vastgehouden. Dit model is vaak lichter dan een dekenmodel en ook nog eens kleiner op te rollen. Dit klinkt al een stuk aannemelijker voor de avonturen die jij gaat beleven of niet?

Maar wat voor een vulling is dan het allerbeste? Deze vraag telt ongeveer net zoveel verschillende antwoorden als de stippen op de vacht van een sneeuwluipaard. Er is geen allerbeste… Smaken verschillen enorm en er zitten verschillende voor en nadelen aan beide soorten vulling. Laat ik dit in het volgende stuk toelichten.

Soorten vulling:

We hebben grofweg een tweesplitsing in vullingen, dons en synthetisch.

Dons is lichter, heeft een grotere isolatiewaarde en een kleinere pak maat dan synthetische vulling. Dankzij het uitstekende ademende en isolerende vermogen is dons bij zowel hoge als lage nachttemperaturen nog aangenaam. Bij warme nachten zweet je minder snel dan in een slaapzak van synthetische vulling. Maar als het dagenlang regent, is het risico op een vochtige slaapzak altijd aanwezig. Bij een vochtige of zelfs natte slaapzak wordt dons klam en kan dan flink wat van zijn isolerend vermogen verliezen. Platgedrukt dons heeft ook bijna geen isolatiewaarde. Het goed laten drogen van dons is in het veld ook niet zo simpel. Eenmaal nat kan je dus wel een uitdaging hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop technische materialen op de markt die goed impregneren en waterdicht zijn. Zo zijn er slaapzakken met een buiten tijk (de buitenste laag van de slaapzak) van bijvoorbeeld Gore-Tex en andere water werende materialen. Qua onderhoud kan je een donzen slaapzak niet zelf wassen, deze moet naar een speciale stomerij gebracht worden om de kwaliteit en isolatiewaarde te behouden. De prijs van een donzen slaapzak is ook fors hoger. Vaak minimaal twee tot drie keer zo duur als een synthetische slaapzak met dezelfde isolatie waarde.

Synthetische vulling neemt minder vocht op en blijft optimaal isoleren, ook als het vochtig is! Wel is het gewicht bij een gelijke isolatiewaarde aanzienlijk hoger en is de pak maat groter. Synthetische vulling is tot wel 30-40% zwaarder en laat zich minder goed samen persen. Een voordeel is weer dat je dit materiaal makkelijker zelf kan wassen en drogen. Ook in het veld droogt een natte synthetische slaapzak een stuk sneller dan zijn tegenhanger.

Slaapzakken bestaan uit een binnen- en een buitentijk (binnenkant en buitenkant) met daartussenin een vulling van polyester of dons. Voor de tijk heb je keus uit katoen of synthetische materialen. Katoen voelt van nature prettig aan. Ook de lucht- en vochtregulerende eigenschappen zijn een pluspunt. Daar staat tegenover dat katoen minder geschikt is voor vochtige omstandigheden. Vochtig katoen heeft als eigenschap dat het lichaamswarmte onttrekt. Bij synthetische slaapzakken kan het materiaal van de binnentijk verschillen van dat van de buitentijk. Zo moet de binnentijk prettig aanvoelen. Voor een buitentijk is het belangrijker dat-ie tegen een stootje kan. Bij synthetische slaapzakken voor extreme omstandigheden mag je ook eisen stellen aan winddichtheid, waterafstotendheid en ademend vermogen.

Klimaat en gebruik:

Voordat je een definitieve keuze gaat maken is er nog één ding dat ik nog niet verteld heb. Kijk goed naar de beschrijving van de comfort temperatuur en de extreme temperatuur. Deze getallen verschillen gigantisch en dit komt door de theorie erachter.

De comfort temperatuur is de indicator voor een comfortabele nacht bij de aangegeven grenswaarde. Bijvoorbeeld comfort temperatuur +7 graden Celsius betekent dat je onder deze temperatuur niet meer goed slaapt en comfortabel de nacht door komt. Natuurlijk verschilt dit per persoon en geslacht. Dezelfde slaapzak kan daarnaast een extreem temperatuur bereik hebben van bijvoorbeeld  -10 graden Celsius. Dit betekent niets meer dan dat je de nacht zal overleven maar zeker niet zal slapen. Je zal niet bevriezen maar grote moeite hebben om de kerntemperatuur te behouden.

Conclusie:

Kijk dus naar een slaapzak met een goede comfortwaarde voor de doeleinden waarvoor je de slaapzak gaat gebruiken! Zelf ben ik erg te spreken over het oer-Hollandse outdoor bedrijf Nomad. Zij hebben een mooie lijn aan technische slaapzakken voor alle omstandigheden. In de winter slaap ik veel in de EOS-550 van Nomad, deze is 1150 gram  en deze houdt zich tot -7 zeer goed in de Nederlandse winters. In de zomer gebruik ik de Pegasus 190 van Nomad. Deze is 485 gram en comfort range rond de 7 graden celcius. (zelf heb ik het comfortabel bij 3 graden celcius in deze slaapzak)

Ben je een koukleum of juist altijd warm, neem dit dan mee in jouw keuze voor een slaapzak. De temperatuur limieten van een slaapzak zijn vaak geteste gemiddelden.

Tip: Wil je de slaapzak naar keuze bij een extremere kou wat meer isolatiewaarde geven? Probeer dan eens een fleecekleed of een lakenzak in de slaapzak te stoppen voor een degelijke upgrade. Je kan in nog extremere omstandigheden jezelf ook beter tegen afkoelen beschermen door een muts, fleece handschoenen en thermo ondergoed te dragen.

 

tikaanioutdoor_vectorizedfinal

Tikaani Outdoor

Wapenveld

Nederland

Tel: 0624128852

E-mail: tikaani.outdoor@gmail.com

KVK: 71967575

0