De Slaapmat
Er zijn in de regel een drietal soorten slaapmatten. Dit zijn de schuimmatten, de self inflatable matten en de luchtmatten. Waar moet je nou echt op letten? Er zijn twee belangrijke zaken, de R-waarde en persoonlijk comfort.
De R-waarde zegt iets over de warmte weerstand van een materiaal. Deze waarde geeft het warmte-isolerend vermogen aan van de slaapmatten. Hoe hoger de waarde, hoe beter de mat presteert in koudere omstandigheden.
Het persoonlijke comfort is zoals in de naam zit, per persoon verschillend. De ene persoon ligt graag harder en de andere op een dikkere mat.
Schuimmatten:
Dit zijn de roots van de basic backpackmatten, gemaakt van compact schuim gevuld met piepkleine gesloten luchtcellen. Tegenwoordig zijn er ook meer high-tech slaapmatten met een hoge R-waarde en een hoog ligcomfort zoals de Ridgerest matten van Thermarest. Tegenwoordig worden deze matten vaak gemaakt met combinaties van open cel foam en gesloten cel foam. Dit zorgt voor slijtvastheid, extra isolatie en comfort.
Voordelen van schuimmatten: Lichtgewicht, goedkoop en duurzaam, geweldige isolatie, waterafstotend, betrouwbaar (kan niet lek gaan).
Nadelen van schuimmatten: Dun, daarom vaak minder comfortabel dan andere matten. Relatief stijf en stug, dus lastiger mee te nemen omdat het pakformaat hierdoor vrij groot is.
Self inflatable matten:
Therm-A-Rest vervulde een pioniersfunctie voor de self- inflatable luchtbedden, die een combinatie van isolatie door open-cell schuim en lucht bieden. Open het ventiel van de mat en de mat vult zich met lucht. Deze matten zijn voorzien van een lucht- en waterdichte nylon buitenkant. Self-inflatable matten zijn populair bij bijvoorbeeld bergtochten en voor backpackers. Er zijn ook dikkere modellen verkrijgbaar voor bijvoorbeeld “gewonere” kampeervakanties.
Voordelen van self- inflatable matten: Comfortabel, geweldige isolatie, de hardheid is bij te stellen (meer of minder lucht), zeer compact wanneer opgerold.
Nadelen van self- inflatable matten: Zwaarder en duurder dan simpele schuimmatten. Kunnen geperforeerd raken of scheuren, maar zijn gemakkelijk te repareren.
luchtmatten:
Deze matten gebruiken lucht voor comfort en moeten opgeblazen of opgepompt worden. Sommige modellen integreren schuim, isolerende vulling of reflecterende materialen om de isolerende waarde te vergroten. In deze lijn zijn een paar hele goede merken te vinden met hoog comfort en uitzonderlijk goede R-waarden. Exped is één van deze merken en zij maken zeer comfortabele slaapmatten met synthetische en donzen vulling. Met deze slaapmatten kan je het gehele jaar perfect kamperen. De SynMat7 gaat bijvoorbeeld tot -18 graden celcius en is bijna 1 kilo. De SynMat UL MW of de HL MW wegen nog niet de helft daarvan en zijn goed voor een comfort temperatuur van -3 graden celcius!
Voordelen van luchtmatten: Comfortabel en licht van gewicht. Prima voor backpacken of kamperen onder de meest uiteenlopende omstandigheden; geïsoleerde modellen, zoals die van Exped, kunnen het hele jaar door gebruikt worden.
Nadelen van luchtmatten: Kunnen geperforeerd raken, maar zijn gemakkelijk te repareren. Niet-geïsoleerde modellen bieden weinig bescherming tegen kou, omdat de lucht vrijelijk kan circuleren.
Conclusie:
Het beste wat je kan doen is het volgende: informeer bij verschillende merken en winkels naar een matje met een zo hoog mogelijke R- waarde dat past binnen jouw beschikbare budget. Kijk hierbij ook of het voor jouw een beetje acceptabel/comfortabel ligt. Ga vooral ook bij jezelf na in welke weersomstandigheden je meestal naar buiten zal gaan en pas in ieder geval de slaapmat hier op aan met een minimale R- waarde voor dit specifieke weertype.
Hoe hoger de R-waarde, hoe minder snel je koude nachten als zodanig zult ervaren. Je kan dus met een mat met een hoge R-waarde langer door kamperen en dus ook nog wat meer in de koudere omstandigheden comfortabel buiten slapen zonder daarvoor meteen een tweede matje of warmere slaapzak te kopen.
Ik moet wel aangeven dat het hier algemene info betreft en zeker geen geschreven regel! Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om met een winterslaapzak in combinatie met een 3-seizoenenmatje comfortabel te zijn bij matige vorst. Het is alleen niet aan te raden om hier klakkeloos vanuit te gaan. Ben je al een echte hardcore outdoor man/vrouw die erg gewichtsbewust omgaat met zijn/haar materiaalkeuze en wil je voor jezelf specifieker nagaan welke R-waarde het best bij je slaapzak en je uitverkozen buitentemperaturen past, laat je dan informeren door de echte gespecialiseerde winkels of via de vele reviews en tests op het net. Let wel op, vele van deze tests worden door de grote fabrikanten gesponsord.