Tent, Tarp of Hangmat

Je moet als echte outdoor man of vrouw ergens op of onder kunnen slapen, het meest puur en basic is natuurlijk slapen in een bed van bladeren onder de blote sterrenhemel maar om jezelf toch van iets meer comfort te voorzien, zijn er verschillende onderkomens waar je uit kan kiezen. Er zijn tegenwoordig een hele hoop onderkomens te koop, helemaal open, half open, hangend, met en zonder insecten net, enzovoorts. Het is dan ook aan te raden dat je daarom eerst stil staat bij de volgende gedachte.

“Wat wil ik nou eigenlijk gaan doen buiten?”

Als voorbeeld: Wil je een weekendje met het gezin in de auto naar een natuurcamping om van een mooi lente weekend te genieten? Of wil je vier dagen solo met de hond “back to basic” hiken door een natuurgebied, hier een kamp maken en wakker worden midden in de natuur zonder zichtbelemmering?

Ik weet het, dit zijn twee uitersten maar door jezelf deze reële vraag te stellen kan je gerichter tot een keuze komen in het type onderkomen wat je gaat gebruiken.

Gewicht speelt eigenlijk altijd een rol als we outdoor zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hele hoop synthetische materialen waarvan de mooiste tenten en tarps gemaakt worden. Deze materialen zijn vaak erg licht en zijn in principe het hele jaar door te gebruiken in de weercondities die wij kennen. Let er wel op dat je het onderkomen laat passen bij de weersomstandigheden die je gaat trotseren. Een goedkoop iglo tentje van de supermarkt kan in een sneeuwstorm in Lapland een serieus gevaar vormen voor jouw veiligheid. Er zit vaak niet genoeg ventilatie en isolatie in en ze zijn gewoonweg niet sterk genoeg om op een kale vlakte de harde wind en zware sneeuwval te weerstaan. Daarentegen is dezelfde tent prima te gebruiken “outdoor” in de achtertuin of bij de caravan. Kids zullen het fantastisch vinden en er een hoop plezier aan beleven.

Wil je wat serieuzer op pad en 100% vertrouwen op jouw uitrusting, dan kan ik alleen maar aanraden om een wel overwogen koop te doen en meteen een goede shelter aan te schaffen. Goed wil zeker niet zeggen dat het duur moet zijn maar vaak zit je wel gauw tussen de 65 en 300 euro. Dit is afhankelijk van de vraag of je een tent, tarp of hangmat persoon bent. Natuurlijk verschilt het qua prijs ook welk merk je wilt en hoe ver je zelf wilt gaan in upgrades. Er zijn enorm veel reviews en video’s te vinden op het web van allerlei onderkomens en hoe je ze moet gebruiken. Kijk hier gericht en kritisch naar voor je wat koopt.

 

Exped Lyra II in StarGazer modus

 

De tent:

Zelf heb ik niet veel in tenten geslapen, ik heb het gevoel dat ik wel buiten ben maar er niet veel van mee krijg. Dit neemt niet weg dat dit een hele comfortabele en veilige manier van kamperen is. Als beginnende outdoor man of vrouw is dit misschien wel een hele prettige eerste stap op het pad wat je gaat bewandelen. Tenten zijn er in allerlei soorten en maten. Dit boekje wordt geschreven vanuit een outdoor/backpack achtergrond dus ik spreek niet over canvas tentdoeken en grote gezinstenten.

Voordelen van een tent:

Een tent is afsluitbaar, er zit vaak een insecten net in zodat vele mensen rustiger slapen, veel tenten hebben opstaande randen zodat regen niet zomaar naar binnen loopt, er zitten ventilatie raampjes in en sommige hebben een voorportaal waar uitrusting in gezet kan worden zodat de binnenkant mooi schoon blijft. Ook worden de meeste tenten met stokken geleverd dus kan je een tent eigenlijk overal neerzetten zonder dat je externe factoren nodig hebt.

Nadelen van een tent:

Een tent wordt vaak dicht geritst, daardoor zal je minder om je heen kunnen kijken naar de omgeving waar je jezelf op dat moment begeeft. Ook is het lastiger en gevaarlijker om te koken in een tent. Omdat de tent dicht zit, is er beperkte ventilatie mogelijk in de leefruimte. Het grote risico schuilt in brandgevaar! Stel je voor dat je per ongeluk die gasbrander of zelfs een trangia alcohol stove omstoot in de leefruimte. Midden tussen de slaapzak en het grondzeil.. Geloof me, dit is linke soep en zoals ik in het begin schreef, zit de tent vaak dicht geritst… Koken moet dus buiten gebeuren of met grote voorzichtigheid in het voorportaal uit de wind en op de kale grond. Als laatste punt wil ik het gewicht aanhalen. Mede door de bijgeleverde tentstokken is een tent vaak een stuk zwaarder dan een tarp of open shelter.

Mocht je toch een echte tentpersoon zijn, dan is dat natuurlijk helemaal ok en verzin je echt wel een manier waarop je veilig en comfortabel te werk kan gaan. Ga dan goed nadenken of je een 3 of 4 seizoenen tent gaat kopen. Dit maakt namelijk nogal verschil. Niet alleen zal de isolatiewaarde van een 4 seizoenen tent veel beter zijn maar ook de prijs zal flink oplopen. Neem deze gedachte mee in de plannen die je wilt maken. Over het algemeen is een 3-seizoens tent, zoals de Exped Lyra II op de foto, een prima tent voor bijna het hele jaar door. Je hebt hiermee een zeere lichte, veilige en ruime tent welke uitermate goed bescherming en comfort biedt in de outdoors. 

Hiken, kamperen, backpacken.. Allemaal geen probleem met een mooie 3-seizoens. Wil je nog een graadje lichter.. Dan is de MIRA I of Mira II een mooie ultralichte tent van ongeveer 1 kilo totaal!  

Ga je echt voor de hoogste pieken en meest stormachtige hoogvlakten van bijvoorbeeld Noorwegen, Dan is een speciale stormtent meer op zijn plaats.,..

 

De tarp en andere open shelters:

De nachten die ik niet in een tent geslapen heb, maak ik dubbel en dwars goed in deze volgende categorie. Het grootste deel van mijn outdoor ervaringen heb ik meegemaakt onder een tarp of in een open shelter.

Denk jij er ook over om meer terug naar de basis te gaan en dus midden in de natuur slapen? Dan is een tarp of open shelter misschien wat voor jou! Deze manier van kamperen geeft je namelijk een diepere connectie met onze prachtige natuur. Je kan vaak goed van je af kijken en gebruik maken van de natuurlijke materialen om je heen. Met deze materialen kan je meer comfort creëren door zelf upgrades te maken. Denk bijvoorbeeld aan een klein houtvuurtje om te koken en voor warmte, een reflectiewand van hout, een matras van bladeren, een standaard voor de rugzak enzovoorts. Door zo actief met de natuur bezig te zijn, krijg je een andere kijk op kamperen. Als het om open shelters gaat ben ik groot fan van de Scandinavische Laavu en Loue shelters. Zelfs zo groot dat ik met een zeilmaker een eigen ontwerp heb gemaakt. De Tikaani Loue shelter 

Voordelen van een tarp:

Tarps zijn er in vele vormen en maten, vaak zijn ze op verschillende manieren op te zetten door de vele tie-outs (lussen) die rondom het doek aanwezig zijn. Zo kan je met een tarp bijvoorbeeld een A-frame, een open tent of een lean-to maken. Er zijn nog veel meer setups mogelijk en een groot voordeel van een tarp is dat deze relatief snel en makkelijk op te zetten is. De meeste tarps zijn ook licht van gewicht en als klein pakketje in een rugzak weg te pakken.

Nadelen van een Tarp:

Een tarp biedt weinig tot geen bescherming tegen insecten.
Door het open karakter is een tarp minder in staat om jouw lichaamswarmte vast te houden. De weersinvloeden hebben ook voor een deel vrij spel. Denk aan draaiende wind en koudere luchtstromen. Voor het opzetten van de tarp zijn bij de meeste configuraties een paar bomen, stokken of wandelstokken nodig.

Voordelen van een open shelter:

Een open shelter is eigenlijk een soort compromis tussen de tent en de tarp. Hierdoor krijg je van beide onderkomens de voordelen. Zo kan je in een open shelter redelijk goed beschut zitten voor de elementen terwijl je heerlijk om je heen kan kijken vanuit jouw slaapzak. Er is ook genoeg levensruimte. De voorkant is lekker open maar de zijkanten en de achterkant zijn gesloten. Vaak wordt er een warmte en licht reflecterende binnenkant gebruikt zodat je met een houtvuur met een reflectie muur ook in de winter prima warm kan blijven. Bij de meeste open shelters zijn ook insecten netten verkrijgbaar. De shelters wegen overigens ongeveer het zelfde als een tarp. 

Nadelen van een open shelter:

Een open shelter zoals de traditionele scandinavische laavu of de loue zijn maar op één manier op te zetten. Ook kost het net even wat meer tijd om een passende kampeer locatie te vinden en de shelter neer te zetten. Hierbij is, net zoals bij de tarp, het gebruik van stokken of bomen een must. Ook zijn er net even wat meer haringen nodig dan bij een tarp.

Conclusie:

Tarps en open shelters zijn echt hele leuke onderkomens om jouw eerste stappen in de primitievere outdoor wereld te zetten. Wat ik vooral aanraad is, vergelijk en lees. Vraag anderen naar hun ervaringen en kijk naar instructie video’s. Als je een keuze in de huidige materiaaljungle gemaakt hebt, ga dan zoveel mogelijk zelf oefenen in de straat of in de tuin. Maak verschillende creaties met de tarp of oefen met het opzetten van de shelter. Desnoods in de berm bij de supermarkt of op het balkon van de buren. Voeg ook een klein scala aan handige knopen toe aan jouw grijze massa! Quick release knopen geven een hoop tijdwinst en hiermee kan je de gebruikte tie-outs weer opnieuw gebruiken. Oefening baart kunst en het is een ware moraal boost als jouw onderkomen met gemak uit de rugzak komt zetten en zich binnen een aantal minuten ontpopt tot een waar buiten paleis.

 

 

De hangmat setup:

Veel mensen die aan een hangmat denken, zien zichzelf als een ware koning of koningin op een Caribisch eiland met een cocktail in de hand. Genietend van de ondergaande zon. Hangend in een rafelige canvas hangmat tussen twee, met kokosnoten gevulde, palmbomen. Het roept een gevoel van ontspanning op.

De hangmat designs waar we in de outdoor wereld gebruik van maken zijn net even wat anders maar minstens net zo comfortabel. Ze zijn veel technischer en meer doordacht. Vaak zit er een muskieten net bij of zelfs vast in verwerkt. Comfort is toch wel het woord wat in de hangmat wereld veel wordt genoemd als één van de grootste voordelen. Je zal wel iets meer nodig hebben dan alleen de hangmat zelf omdat het weer in ons werelddeel niet chronisch op standje zonnebrand staat. Omdat een hangmat tussen twee objecten in de lucht hangt, kan de koudere omgevingstemperatuur niet alleen van boven en de zijkant komen. De grootste afkoelende factor is de onderkant. Nu zal je daar op jouw tropische eiland met de cocktail niet zoveel last van hebben maar als de temperatuur onder ongeveer 17 graden Celsius gaat zakken, zal je merken dat je wakker gaat worden van de coldspots op het lichaam. Coldspots zijn de plekken waar delen van het lichaam zoals elle bogen, heupen, schouders en voeten, aan de onder- en zijkanten tegen het hangmat doek komen. Deze “drukplekken” persen de isolatie die er is (bijvoorbeeld de vulling van een slaapzak) helemaal plat tegen het doek. Hierdoor koelen deze plekken sneller af. Dit zijn de coldspots. Gelukkig is hier een slimme oplossing voor in de vorm van een “underblanket” of “underquilt”. Deze kan je onder de hangmat bevestigen zodat er een isolatielaag onder de hangmat word gecreëerd. Deze isolatielaag wordt dus niet beinvloed als jij in jouw hangmat gaat liggen. Op deze manier kan je met de juiste underblanket zelfs midden in de winter bij -20 nog comfortabel “hangen”. Naast de hangmat en de extra isolatie voor de onderkant zal je ook standaard een slaapzak of topquilt, een tarp als bovendekking en eventueel haringen in jouw rugzak moeten hebben. Dit lijkt net even wat meer als bij de andere onderkomens maar man wat ligt dit heerlijk!

Mijn setup was altijd vrij basic, hij bestond uit allerlei verschillende merken en was daarom gemiddeld qua prijs. Mijn grootste beginners favoriet was wel de Ticket tot the Moon (TTTM) single hammock. Deze lag heerlijk. Helaas zat hier geen insectengaas bij dus ben ik in die tijd voor de zomers overgestapt op de Amazonas Ultralight hangmatten.  Deze komen qua comfort zeer dicht bij de TTTM en zijn goed betaalbaar. Tegenwoordig heb ik een prachtige hangmat van de Poolse cottage vendors: Lesovik, dit is de DRAKA hangmat set en deze is werkelijk geweldig! lekker ruim en zeer mooi afgewerkt. Een ware professionele hangmat voor een normale prijs! Natuurlijk zijn er nog veel meer andere merken van goedkoop tot duur. Hierin moet je zelf een juiste weg zien te vinden. Vaak ontwikkel je na verloop van tijd een bepaalde persoonlijke voorkeur. Deze voorkeur zal ook af en toe veranderen zoals ik aan den lijve heb ondervonden. 

Mocht jij meer informatie willen hebben over hangmat kamperen of advies willen hebben over de aanschaf van een hangmat? Bel of mail mij gerust eventjes. Dan kan ik jou op weg helpen. Wil jij graag een Lesovik hangmat set aanschaffen maar weet je niet hoe het allemaal werkt? Dan kan je even een afspraak maken om de set, onder het genot van een kop koffie of thee, in mijn basecamp samen op te hangen. 

Voordelen van een hangmat:

Je ligt van de grond af dus geen gekruip meer in de modder voor je naar “bed” gaat. Je hebt ook geen stuk vlak terrein nodig om prettig te slapen, een paar bomen zijn genoeg. Dit maakt kamperen op bergachtig terrein makkelijker zolang je onder de bomengrens blijft… Je hebt een hoog comfort gehalte en laat een minimale footprint achter in de natuur. Geen samengedrukte grond rondom de kampeerplaats, minimale schade aan flora en fauna ten opzichte van een tent met grondzeil enzovoorts. Ook is het geweldig om vanuit de hangmat een kop koffie of thee te zetten met een brandertje, zo kan je rustig wakker worden op een hele comfortabele wijze maar toch midden in de natuur. COFFEE FROM THE HAMMOCK is waar we het voor doen toch??

Nadelen van een hangmat:

Vaak is een complete hangmat set met synthetische isolatie materialen een stukje zwaarder dan alleen een tarp of een open shelter. Je hebt gewoonweg meer nodig. Een tarphangmat, ophang systeem, slaapzak of topquilt en een underblanket of slaapmat. Dit zal met synthetische materialen net wat meer ruimte in jouw rugzak in beslag nemen! Synthetische materialen zijn wel relatief goedkoop en zo kan je voor 150 tot 250 euro een hele leuke complete hang set kopen. Het kan wel mooier, lichter en kleiner maar dan zal je moeten investeren in dons. Je zal dan qua prijs eerder in hetzelfde segment als een “state of the art” vier seizoen tent komen. Ook zal je de hangmat set boven de boomgrens wat lastiger kunnen ophangen. Niets is onmogelijk maar makkelijk is het dan niet!

Een ander groot nadeel van hangmat kamperen? Als je eenmaal een goede nacht in een degelijke hangmat hebt gehad, wil je werkelijk nooit meer anders

Conclusie:

Een hangmat onderkomen kan er voor zorgen dat jouw eerste nachten outdoor zeer comfortabel zijn. Zo ben je midden in de natuur maar wel beschermd tegen natte bosgrond, modder, kou en insecten. Dit comfortabele en veilige gevoel kan net de personen over de streep trekken die wel graag willen kamperen maar niet zo goed durven of bang zijn dat ze het koud krijgen en vies worden. Een hangmat setup is heel makkelijk schoon te houden als je de “avondprocedure” even rustig doorloopt. Schoenen uit, vuile kleding in de rugzak onder je en eventueel de nachtkleding/thermo kleding schoon uit de rugzak aantrekken voor je in de warme hangmat springt. En geloof me, je bent sneller gewend om in een hangmat te slapen dan je nu misschien denkt!

Wil jij meer weten over hangmat kamperen en wat dit allemaal met zich mee brengt? Meld je dan aan voor de workshop “Tikaani’s Hang-Out”

Groetjes Mike en Taiga

 

Tikaaninieuw_vectorized_small2

Tikaani Outdoor

Wapenveld

Nederland

Tel: 0624128852

E-mail: tikaani.outdoor@gmail.com

KVK: 71967575

0