Potten, Pannen en Branders

 

Om te koken gebruik ik eigenlijk al heel lang een standaard basis set. Soms wissel ik wat af in mijn samenstelling maar over het algemeen is het principe hetzelfde. Van groot belang is een metalen watercontainer! Hierin kan je water bewaren, vervoeren en in noodgevallen ook verwarmen. Zo kan je gecontamineerd water koken en kan de watercontainer ook als warmtebron in de slaapzak gebruikt worden. Ik gebruik al jaren een RVS Nalgene 1 liter container met grote opening en plastic dop. Als kook pan gebruik ik voor solo activiteiten en in warmer weer de titanium Toaks 750 cc pot met deksel, hengsel en handvatten. Deze pot past precies om mijn Nalgene fles dus ruimte kost hij niet. Ik gebruik hem voor het koken van water en om mijn maaltijden uit te eten. Als het weer kouder wordt of als mijn hond Taiga met me mee op avontuur gaat, is er vaak meer behoefte aan (warm) water. Dan schakel ik over naar mijn RVS 1,4 liter Zebra Billycan. Onverwoestbaar en zeer betrouwbaar. Hij is met 500 gram wat zwaarder maar een absolute must voor iedere buitenmens. Hiermee kan je in één keer genoeg water aan de kook brengen om te eten, koffie of thee te zetten en bijvoorbeeld de hond van water te voorzien. Als laatste heb ik altijd een aluminium keteltje bij me om op het vuur te zetten. Dit vind ik gewoon erg leuk en het geeft een gevoel van thuis zijn.

Om mijn voedsel uit mijn pannen te graaien gebruik ik de lange titanium Toaks lepel met een gepolijste spiegel. Natuurlijk is het eigenlijk de ultieme uitdaging om in het bos jouw eigen eetgerei van een mooi stuk hout te snijden. Dit kan ik jou leren op één van mijn workshops. Ook Siegurd Bushcraft geeft erg mooie workshops lepel snijden voor beginners en gevorderden.

Om vlees en dergelijke te bereiden gebruik ik het liefst gewoon een kampvuur. Dit is de leukste manier van bakken en grillen maar meestal heb ik ergens in de rugzak een bijzonder klein merkloos mini koekenpannetje bij me om op een houtbrandertje onderweg wat lekkers te kunnen maken. Bij de kookset heb ik ook altijd een kleine pouch waar gemengde kruiden en wat wok olie in zitten.

Zoals ik net al aanhaalde is het soms handig om een brander bij je te hebben. Het is namelijk niet altijd mogelijk, praktisch of verstandig om een open vuur aan te leggen. Denk aan beschermde natuurgebieden, campingregelementen en de regels van de overheid. In Nederland mag je eigenlijk bijna nergens een open vuur maken. Eigenlijk logisch want bijna alle bossen zijn al omgehakt en grote stukken aaneengesloten bos zijn een uniek gezicht in ons landje. Daar moeten we zuinig op zijn. Als iedereen overal zomaar vuur zou mogen maken, waren we naar mijn mening al gauw een hoop bos kwijt. Daarom ben je als outdoor man of vrouw met liefde voor deze bossen, vaak gebonden aan een andere manier van koken.

Houtbranders zijn de enige branders die een beetje in de buurt komen van een kampvuurtje. Een houtbrander kan vaak makkelijk in de rugzak worden meegenomen en werkt heel mooi op kleine takjes, dennenappels, berkenbast, gespleten houtjes en andere droge natuurlijke materialen.

Solostove is een merk wat een paar hele mooie branders verkoopt. Één van mijn goede vrienden wist dit en heeft ervoor gezorgd dat deze branders nu ook in Nederland verkrijgbaar zijn. De bodem van deze branders is gesloten  dus er kunnen geen gloeiende kooltjes uit vallen. Door de dubbele wand en de goede zuurstof circulatie, vergast het hout perfect en verbrand je dus het hout volledig. Er blijft niets meer van over en deze manier van verbranding is beter voor het milieu. De Solostove Lite en de Solostove Titan zijn het best bruikbaar vanuit mijn persoonlijke “rugzak” visie. De lite past in de voorgenoemde Zebra Billycan 1.4 liter en de Titan past in de Zebra Billycan 2 liter. Je kan perfect op ze koken en de warmte die van de branders af komt geeft je het gevoel dat je toch een klein en veilig kampvuurtje bij je hebt. Als je onderweg even geen hout tot jouw beschikking hebt kan je de houtbrander combineren met een kleine Trangia alcohol brander. Deze past precies in de behuizing van de houtbrander. Zo heb je dus op een rij de trangia brander in de Solostove brander, de solostove brander weer in de billycan. Met een beetje creativiteit benut je dus maximaal de ruimte die je  in de rugzak hebt.

De Savotta Happy Stove, zeer compact en goed te stoken met takjes en dennenappels.

De Happy stove van Savotta is een inklapbare variant waar ik gek op ben. Doormiddel van een paar RVS plaatjes kan je een mooie brander in elkaar zetten waar je met sprokkelhoutjes of dennenappels prima op kan koken. Ook de trangia alcohol brander past hier weer perfect in. De Happy stove heeft het voordeel dat hij veel kleiner weg te pakken is in de tas dan andere branders. Deze jongen zit daarom altijd standaard in mijn tas en is permanent aanwezig op mijn gearlijst.

tikaanioutdoor_vectorizedfinal

Tikaani Outdoor

Wapenveld

Nederland

Tel: 0624128852

E-mail: tikaani.outdoor@gmail.com

KVK: 71967575

0