Potten, Pannen en Branders

Om te koken gebruik ik eigenlijk al heel lang een standaard basis set. Soms wissel ik wat af in mijn samenstelling maar over het algemeen is het principe hetzelfde. Van groot belang is een metalen watercontainer! Hierin kan je water bewaren, vervoeren en in noodgevallen ook verwarmen. Zo kan je gecontamineerd water koken en kan de watercontainer ook als warmtebron in de slaapzak gebruikt worden. Ik gebruik graag een RVS fles van Laken®  met grote opening en plastic dop. Als kook pan gebruik ik voor solo activiteiten en in warmer weer de ultralichte titanium “Tikaanium” 750 cc pot met deksel of ik pak de kleinste pan (1300 ml) uit de SOTO Outdoors Navigator set..  Ik gebruik deze allebei voor het koken van water en om mijn maaltijden uit te eten. Als het weer echt serieus kouder wordt of als mijn hond Taiga met me mee op avontuur gaat, is er vaak meer behoefte aan (warm) water. Dan schakel ik over naar mijn grotere set en dat is de totale Navigator set van SOTO Outdoors. Deze set is zeer veelzijdig met meerdeere handige accecssoires zoals een coozy, griptang, haddoekje en deksels die als snijplankje en als onderzetter voor een gasbusje kunnen worden gebruikt. deze set is in mijn ogen perfect en zeer betrouwbaar. De complete set weegt maar 600 gram maar is een absolute must voor ieder buitenmens. Hiermee kan je in één keer genoeg water aan de kook brengen voor twee personen om te eten, koffie of thee te zetten en bijvoorbeeld de hond van water te voorzien.

Benieuwd naar mijn complete kook en koffie gear? Kijk dan HIER even verder.

De SOTO Outdoors Windmaster stove, zeer efficiënt in weer en wind. Samen te zien met de Navigator kookset en de Helix Coffee Maker

Om mijn voedsel uit mijn pannen te graaien gebruik ik de lange “tikaanium” lepel. Deze lepel is ideaal voor het afmeten van mijn koffie, het eten uit een droogmaaltijd zak en als allround kookgerei. Natuurlijk is het eigenlijk de ultieme uitdaging om in het bos jouw eigen eetgerei van een mooi stuk hout te snijden. Dit kan ik jou leren op één van mijn workshops. 

Om vlees en dergelijke te bereiden gebruik ik het liefst gewoon een kampvuur. Dit is de leukste manier van bakken en grillen maar regelmatig heb ik ergens in de rugzak mijn legendarische Zweedse jagerspan bij me om op een houtbrandertje onderweg wat lekkers te kunnen maken. Bij mijn kookset heb ik ook altijd een kleine pouch waar gemengde kruiden en wat wok olie in zitten.

Zoals ik net al aanhaalde is het soms handig om een brander bij je te hebben. Het is namelijk niet altijd mogelijk, praktisch of verstandig om een open vuur aan te leggen. Denk aan beschermde natuurgebieden, campingregelementen en de regels van de overheid. In Nederland mag je eigenlijk bijna nergens een open vuur maken. Eigenlijk logisch want bijna alle bossen zijn al omgehakt en grote stukken aaneengesloten bos zijn een uniek gezicht in ons landje. Daar moeten we zuinig op zijn. Als iedereen overal zomaar vuur zou mogen maken, waren we naar mijn mening al gauw een hoop bos kwijt. Daarom ben je als outdoor man of vrouw met liefde voor deze bossen, vaak gebonden aan een andere manier van koken.

Houtbranders zoals de Savotta Happy stove die je op de afbeelding hieronder ziet, zijn branders die een beetje in de buurt komen van een kampvuurtje. Houtbranders zoals deze kunnen vaak makkelijk in de rugzak worden meegenomen en werkt heel mooi op kleine takjes, dennenappels, berkenbast, gespleten houtjes en andere droge natuurlijke materialen. Je kan perfect op ze koken en de warmte die van de branders af komt geeft je het gevoel dat je toch een klein en veilig kampvuurtje bij je hebt. Als je onderweg even geen hout tot jouw beschikking hebt kan je de houtbrander combineren met de kleine Esbit alcohol brander. Deze past precies in de behuizing van de Savotta Happy Stove. 

Wil je nog lichter op pad en toch lekker bij de tent of hangmat kunnen koken? Of is het echt verboden om met een kleine houtbrander te spelen? Ga dan voor een degelijke gasbrander. Deze zijn licht van gewicht, zeer efficiënt en veiliger in gebruik bij jouw onderkomen.

De Savotta Happy Stove, zeer compact en goed te stoken met takjes en dennenappels.
Tikaaninieuw_vectorized_small2

Tikaani Outdoor

Wapenveld

Nederland

Tel: 0624128852

E-mail: tikaani.outdoor@gmail.com

KVK: 71967575

0