Tent, Tarp of Hangmat

Je moet als echte outdoor man of vrouw ergens op of onder kunnen slapen, het meest puur en basic is natuurlijk slapen in een bed van bladeren onder de blote sterrenhemel maar om jezelf toch van iets meer comfort te voorzien, zijn er verschillende onderkomens waar je uit kan kiezen. Er zijn tegenwoordig een hele hoop onderkomens te koop, helemaal open, half open, hangend, met en zonder insecten net, enzovoorts. Het is dan ook aan te raden dat je daarom eerst stil staat bij de volgende gedachte.

“Wat wil ik nou eigenlijk gaan doen buiten?”

Als voorbeeld: Wil je een weekendje met het gezin in de auto naar een natuurcamping om van een mooi lente weekend te genieten? Of wil je vier dagen solo met de hond “back to basic” hiken door een natuurgebied, hier een kamp maken en wakker worden midden in de natuur zonder zichtbelemmering?

Ik weet het, dit zijn twee uitersten maar door jezelf deze reële vraag te stellen kan je gerichter tot een keuze komen in het type onderkomen wat je gaat gebruiken.

Gewicht speelt eigenlijk altijd een rol als we outdoor zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hele hoop synthetische materialen waarmee de mooiste tenten en tarps gemaakt worden. Deze materialen zijn vaak erg licht en zijn in principe het hele jaar door te gebruiken in de weercondities die wij kennen. Let er wel op dat je het onderkomen laat passen bij de weersomstandigheden die je gaat trotseren. Een goedkoop iglo tentje van de supermarkt kan in een sneeuwstorm in Lapland een serieus gevaar vormen voor jouw veiligheid. Er zit vaak niet genoeg ventilatie en isolatie in en ze zijn gewoonweg niet sterk genoeg om op een kale vlakte de harde wind en zware sneeuwval te weerstaan. Daarentegen is dezelfde tent prima te gebruiken “outdoor” in de achtertuin of bij de caravan. Kids zullen het fantastisch vinden en er een hoop plezier aan beleven.

Wil je wat serieuzer op pad en 100% vertrouwen op jouw uitrusting, dan kan ik alleen maar aanraden om een wel overwogen koop te doen en meteen een goede shelter aan te schaffen. Goed wil zeker niet zeggen dat het duur moet zijn maar vaak zit je wel gauw tussen de 65 en 300 euro. Dit is afhankelijk van de vraag of je een tent, tarp of hangmat persoon bent. Natuurlijk verschilt het qua prijs ook welk merk je wilt en hoe ver je zelf wilt gaan in upgrades. Er zijn enorm veel reviews en video’s te vinden op het web van allerlei onderkomens en hoe je ze moet gebruiken. Kijk hier gericht en kritisch naar voor je wat koopt.

De tent:

Zelf heb ik niet veel in tenten geslapen, ik heb het gevoel dat ik wel buiten ben maar er niet veel van mee krijg. Dit neemt niet weg dat dit een hele comfortabele en veilige manier van kamperen is. Als beginnende outdoor man of vrouw is dit misschien wel een hele prettige eerste stap op het pad wat je gaat bewandelen. Tenten zijn er in allerlei soorten en maten. Het Nederlandse bedrijf Nomad heeft leuke en degelijke (instap) modellen. Dit boekje word geschreven vanuit een outdoor/backpack achtergrond dus ik spreek niet over canvas tentdoeken en grote gezinstenten.

Voordelen van een tent:

Een tent is afsluitbaar, er zit vaak een insecten net in zodat vele mensen rustiger slapen, veel tenten hebben opstaande randen zodat regen niet zomaar naar binnen loopt, er zitten ventilatie raampjes in en sommige hebben een voorportaal waar uitrusting in gezet kan worden zodat de binnenkant mooi schoon blijft. Ook worden de meeste tenten met stokken geleverd dus kan je een tent eigenlijk overal neerzetten zonder dat je externe factoren nodig hebt.

Nadelen van een tent:

Een tent word vaak dicht geritst, daardoor zal je minder om je heen kunnen kijken naar de omgeving waar je jezelf op dat moment begeeft. Ook is het lastiger en gevaarlijker om te koken in een tent. Omdat de tent dicht zit, is er beperkte ventilatie mogelijk in de leefruimte maar het grote risico schuilt in brandgevaar! Stel je voor dat je per ongeluk die gasbrander of zelfs een trangia alcohol stove omstoot in de leefruimte. Midden tussen de slaapzak en het grondzeil.. Geloof me, dit is linke soep en zoals ik in het begin schreef, zit de tent vaak dicht geritst… Koken moet dus buiten gebeuren of met grote voorzichtigheid in het voorportaaltje uit de wind en op de kale grond. Als laatste punt wil ik het gewicht aanhalen. Mede door de bijgeleverde tentstokken is een tent vaak een stuk zwaarder dan een tarp of open shelter.

Mocht je toch een echte tentpersoon zijn, dan is dat natuurlijk helemaal ok en verzin je echt wel een manier waarop je veilig en comfortabel te werk kan gaan. Ga dan goed nadenken of je een drie of vier seizoen tent gaat kopen. Dit maakt namelijk nogal verschil. Niet alleen zal de isolatiewaarde van een vier seizoenen tent veel beter zijn maar ook de prijs zal flink oplopen. Neem deze gedachte mee in de plannen die je wilt maken. Wil je vooral lekker in de buurt er op uit, dan is misschien een drie seizoen tent perfect voor jouw maar.. het kan ook zo zijn dat je de eerste keer naar de plaatselijke camping gaat om de tent te proberen.. en voor je het weet schiet de buitenkoorts erin zit je achter de computer jouw eerste outdoor reis bij elkaar te fantaseren en te plannen. Een reis naar bijvoorbeeld koudere oorden als Finland of de Vogezen. Dan is een 4 seizoen tent meer op zijn plaats.

De tarp en andere open shelters:

De nachten die ik niet in een tent geslapen heb, maak ik dubbel en dwars goed in deze volgende categorie. Het grootste deel van mijn outdoor ervaringen heb ik meegemaakt onder een tarp (figuur 7) of in een open shelter.

Denk jij er ook over om meer terug naar de basis te gaan en dus midden in de natuur slapen? Dan is een tarp of open shelter misschien wat voor jouw! Deze manier van kamperen geeft je namelijk een diepere connectie met onze prachtige natuur. Je kan vaak goed van je af kijken en gebruik maken van de natuurlijke materialen om je heen. Met deze materialen kan je meer comfort creëren door zelf upgrades te maken. Denk bijvoorbeeld aan een klein houtvuurtje om te koken en voor warmte, een reflectiewand van hout, een matras van bladeren, een standaard voor de rugzak enzovoorts. Door zo actief met de natuur bezig te zijn, krijg je een andere kijk op kamperen. De tarps van DD Hammocks zijn in mijn ogen toch wel het meest geschikt en de beste qua prijs en kwaliteit. Multifunctioneel inzetbaar en oer degelijk. De 3×3 meter variant is mijn favoriet! Als het om open shelters gaat ben ik groot fan van de Scandinavische Vihe Vaellus, Laavu en Loue shelters

Voordelen van een tarp:

Tarps zijn er in vele vormen en maten, vaak zijn ze in verschillende manieren op te zetten door de vele tie-outs (lussen) die rondom het doek aanwezig zijn. Zo kan je met een tarp bijvoorbeeld een A-frame, een open tent of een lean-to maken. Er zijn nog veel meer setups mogelijk en een groot voordeel van een tarp is dat deze relatief snel en makkelijk op te zetten is. De meeste tarps zijn ook licht van gewicht en als klein pakketje in een rugzak weg te pakken.

Nadelen van een Tarp:

Een tarp bied weinig tot geen bescherming tegen insecten.
Door het open karakter is een tarp minder in staat om jouw lichaamswarmte vast te houden. De weersinvloeden hebben ook voor een deel vrij spel. Denk aan draaiende wind en koudere luchtstromen. Voor het opzetten van de tarp zijn bij de meeste configuraties een paar bomen, stokken of wandelstokken nodig.

Voordelen van een open shelter:

Een open shelter is eigenlijk een soort compromis tussen de tent en de tarp. Hierdoor krijg je van beide onderkomens de voordelen. Zo kan je in een open shelter redelijk goed beschut zitten voor de elementen terwijl je heerlijk om je heen kan kijken vanuit jouw slaapzak. Er is ook genoeg levensruimte. De voorkant is lekker open maar de zijkanten en de achterkant zijn gesloten. Vaak word er een warmte en licht reflecterende binnenkant gebruikt zodat je met een houtvuur met een reflectie muur ook in de winter prima warm kan blijven. Bij de meeste open shelters zijn ook insecten netten verkrijgbaar. De shelters wegen overigens ongeveer het zelfde als een tarp.

Nadelen van een open shelter:

Een open shelter zoals de traditionele scandinavische laavu of de loue zijn maar op één manier op te zetten. Ook kost het net even wat meer tijd om een passende kampeer locatie te vinden en de shelter neer te zetten. Hierbij is, net zoals bij de tarp, het gebruik van stokken of bomen een must. Ook zijn er net even wat meer haringen nodig dan bij een tarp.

Conclusie:

Tarps en open shelters zijn echt hele leuke onderkomens om jouw eerste stappen in de primitievere outdoor wereld te zetten. Wat ik vooral aanraad is, vergelijk en lees. Vraag anderen naar hun ervaringen en kijk naar instructie video’s. Als je een keuze in de huidige materiaaljungle gemaakt hebt, ga dan zoveel mogelijk zelf oefenen in de straat of in de tuin. Maak verschillende creaties met de tarp of oefen met het opzetten van de shelter. Desnoods in de berm bij de supermarkt of op het balkon van de buren. Voeg ook een klein scala aan handige knopen toe aan jouw grijze massa! Quick release knopen geven een hoop tijdswinst en hiermee kan je de gebruikte tie-outs weer opnieuw gebruiken. Oefening baart kunst en het is een ware moraal boost als jouw onderkomen met gemak uit de rugzak komt zetten en zich binnen een aantal minuten ontpopt tot een waar buiten paleis.

De hangmat setup:

Veel mensen die aan een hangmat denken, zien zichzelf als een ware koning of koningin op een Caribisch eiland met een cocktail in de hand. Genietend van de ondergaande zon. Hangend in een rafelige canvas hangmat tussen twee, met kokosnoten gevulde, palmbomen. Het roept een gevoel van ontspanning op.

De hangmat designs waar we in de outdoor wereld gebruik van maken zijn net even wat anders maar minstens net zo comfortabel. Ze zijn veel technischer en meer doordacht. Vaak zit er een muskieten net bij of zelfs vast in verwerkt. Comfort is toch wel het woord wat in de hangmat wereld veel word genoemd als één van de grootste voordelen. Je zal wel iets meer nodig hebben dan alleen de hangmat zelf omdat het weer in ons werelddeel niet chronisch op standje zonnebrand staat. Omdat een hangmat tussen twee objecten in de lucht hangt, kan de koudere omgevingstemperatuur niet alleen van boven en de zijkant komen. De grootste afkoelende factor is de onderkant. Nu zal je daar op jouw tropische eiland met de cocktail niet zoveel last van hebben maar als de temperatuur onder ongeveer 20 graden Celsius gaat zakken, zal je merken dat je wakker gaat worden van de coldspots op het lichaam. Coldspots zijn de plekken waar delen van het lichaam zoals elle bogen, heupen, schouders en voeten, aan de onder- en zijkanten tegen het hangmat doek komen. Deze “drukplekken” persen de isolatie die er is (bijvoorbeeld de vulling van een slaapzak) helemaal plat tegen het doek. Hierdoor koelen deze plekken sneller af. Dit zijn de coldspots. Gelukkig is hier een slimme oplossing voor in de vorm van een underblanket of underquilt. Deze kan je onder de hangmat bevestigen zodat er een isolatielaag onder de hangmat word gecreëerd. Deze isolatielaag word dus niet beinvloed als jij in jouw hangmat gaat liggen. Op deze manier kan je met de juiste underblanket zelfs midden in de winter nog comfortabel “hangen”. Naast de hangmat en de extra isolatie voor de onderkant zal je ook standaard een slaapzak of topquilt, een tarp als bovendekking en eventueel haringen in jouw rugzak moeten hebben. Dit is net even wat meer als bij de andere onderkomens maar man wat ligt dit heerlijk!

Mijn setup is vrij basic, hij bestaat uit allerlei verschillende merken en is gemiddeld qua prijs. Mijn grootste favoriet is de Ticket tot the Moon (TTTM) single hammock. Deze ligt heerlijk. Helaas zit hier geen insectengaas bij dus ben ik voor de zomers overgestapt op de Amazonas Moskito Traveller Thermo hangmat. Deze komt qua comfort zeer dicht bij de TTTM. op de foto (figuur 11) heb ik voor de isolatie de synthetische Snugpak underblanket en als boven dekking gebruik ik een Hennessey Hammocks Hex-Fly XL. Natuurlijk zijn er een hele hoop andere merken van goedkoop tot duur. Hierin moet je zelf een juiste weg zien te vinden. Vaak ontwikkel je na verloop van tijd een bepaalde persoonlijke voorkeur.

Voordelen van een hangmat:

Je ligt van de grond af dus geen gekruip meer in de modder voor je naar “bed” gaat. Je hebt ook geen stuk vlak terrein nodig om prettig te slapen, een paar bomen zijn genoeg. Dit maakt kamperen op bergachtig terrein makkelijker zolang je onder de bomengrens blijft… Je hebt een hoog comfort gehalte maar nog steeds de voordelen van een tarp. Zo kan je heerlijk om je heen kijken vanuit de hangmat. Ook is het goed mogelijk om vanuit de hangmat een kop koffie of thee te zetten met een brandertje, zo kan je rustig wakker worden op een hele comfortabele wijze maar toch midden in de natuur.

Nadelen van een hangmat:

Vaak is een complete hangmat set met synthetische isolatie materialen een stuk zwaarder dan alleen een tarp of open shelter. Je hebt gewoonweg meer nodig. Een tarp, hangmat, ophang systeem, slaapzak en underblanket. Dit zal meer ruimte in jouw rugzak in beslag nemen! Synthetische materialen zijn wel goedkoop en zo kan je voor 150 tot 200 euro een hele leuke complete hang set kopen. Het kan wel lichter en kleiner maar dan zal je moeten investeren in dons. Je zal dan qua prijs eerder in hetzelfde segment als een “state of the art” vier seizoen tent komen. Ook zal je boven de boomgrens niet veel aan jouw hangmat setup hebben…

Een hangmat onderkomen kan er voor zorgen dat jouw eerste nachten outdoor zeer comfortabel zijn. Zo ben je midden in de natuur maar wel beschermd tegen natte bosgrond, modder, kou en insecten. Dit comfortabele en veilige gevoel kan net de personen over de streep trekken die wel graag willen kamperen maar niet zo goed durven of bang zijn dat ze het koud krijgen en vies worden. Een hangmat setup is heel makkelijk schoon te houden als je de “avondprocedure” even rustig doorloopt. Schoenen uit, vuile kleding in de rugzak onder je en eventueel de nachtkleding/thermo kleding schoon uit de rugzak aantrekken voor je in de warme hangmat springt. En geloof me, je bent sneller gewend om buiten te slapen dan je nu misschien denkt!

Just go outdoor and Wake your Wolf…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0